1 2 3 4

CÉGALAPÍTÁS FELTÉTELEI

CÉGALAPÍTÁS MENETE

A cégalapítás menete a korábbi jogszabályi előírások módosításával lényegesen egyszerűbbé, illetve az elektronikus cégeljárással nagymértékben gyorsabbá vált.

CÉGALAPÍTÁS MENETE AZ 1997. ÉVI TÁRSASÁGI TÖRVÉNY ALAPJÁN

A korábbi jogszabályi rendelkezések között a cégalapítás menete a cégbjegyzésnél eljáró jogi képviselőnél indult, ahol aláírásra kerültek a szükséges iratok, majd a jogi képviselő azt ügyvédi ellenjegyzéssel látta el. A cégalapítás menete szerint ezt követően közjegyző előtt volt szükséges aláírási címpéldányt készíttetni, majd ennek birtokában a bankszámlát megnyitni és oda a törzstőke összegét befizetni. Az aláírási címpéldány és a törzstőke befizetéséről szóló igazolás a cégalapítás menete szerint a cégbejegyzési kérelem kötelező melléklete volt, így azokat a jogi képviselő részére vissza kellett juttatni, ezt követően kerülhetett sor a cégbejegyzési kérelem cégbíróság részére történő személyes vagy postai úton történő benyújtására-

CÉGALAPÍTÁS MENETE AZ ÚJ JOGSZABÁLYOK SZERINT

A cégalapítás menete komoly változást mutat a fenti, korábbi szabályokhoz képest. Az új cégtörvény egyszerűsített eljárásban elfogadja a törzstőke rendelkezésre bocsátásának igazolásául az ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott ügyvezetői nyilatkozatot, így a bankszámla megnyitása és oda a törzstőke alapításkor rendelkezésre bocsátott részének befizetése a cégalapítás menete során nem előfeltétele a bejegyzési kérelem benyújtásának.

A cégalapítás menete szintén változott az aláírási címpéldánnyal összefüggésben is. A jogszabályok jelenleg elismerik cégbejegyzési és változásbejegyzési eljárásban az aláírási címpéldány helyettesítésére az ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott aláírási mintát is, így nem szükséges közjegyző igénybevétele a cégalapítás során.

......
Időpont- és adategyeztetés:

06-30/655-8458
kovacsvg@kovacsvg.hu

CÉGALAPÍTÁS FŐOLDAL >>>
CÉGALAPÍTÁS >>>
ELEKTRONIKUS CÉGALAPÍTÁS >>>
CÉGALAPÍTÁS FELTÉTELEI >>>
CÉGALAPÍTÁS KÖLTSÉGEI >>>
CÉGALAPÍTÁS MENETE >>>